Wat doet een notaris zoal?

Notaris

Voor veel mensen is het onduidelijk wat een notaris voor werk doet. Je hoort vaak op tv dat de notaris meekijkt bij een loterij of alles eerlijk gebeurt, maar veel meer dan dat is er bij veel mensen niet bekend. Een notaris doet heel verschillende zaken. De bekendste zaken zijn het opmaken van aktes ten behoeve van een koopwoning of het opstellen van testamenten en samenlevingscontracten. Maar dit is niet het enige, een notaris doet veel meer. Zij hebben een uitgebreid takenpakket, het is vaak erg vertrouwelijk werk wat zij uitvoeren.

Aktes ten behoeve van koopwoningen

Als jij een woning koopt of verkoopt, dan krijg je te maken met een notaris. Tijdens het overdrachtsmoment moeten beide partijen naar de notaris om daar de akte te tekenen (verkoop of koop). Maar voordat het zo ver is, zorgt de notaris dat zij alle benodigde documenten krijgen. Zij hebben dan contact met de verkopende makelaar en ook met de bank. Als zij alle documenten hebben, stellen zij de leveringsakte en de hypotheekakte op. Ook zorgen zij er voor dat het geld van en naar de juiste partijen gaat.   

Testamenten en samenlevingscontracten

Een andere belangrijke taak van de notaris is het opstellen van testamenten en samenlevingscontracten. Testamenten zijn documenten waar veel mensen liever niet over nadenken, maar het is toch wel erg belangrijk. Want nu kan je zelf nog beslissen over alles. Jij bepaalt wat er met jouw spullen en geld gebeurt, mocht jij komen te overlijden. Wat nog veel belangrijker is: als jij kleine kinderen hebt, dan kan je in jouw testament op laten nemen waar jouw kinderen naar toe moeten als jij overlijdt. Dit is iets wat zeker goed vast gelegd moet worden. Als jij over bepaalde zaken twijfelt, dan kan je dit bespreken met de notaris. Hij of zij zal jou zeker goed kunnen adviseren. Samenlevingscontracten worden ook regelmatig opgesteld. Dit is een contact wat twee geliefden opstellen op het moment dat zij gaan samenwonen. Het is erg verstandig om dit document op te stellen. Nu zijn jullie nog verliefd en kunnen jullie alles eerlijk op papier zetten. (Welke spullen zijn van wie. Heeft een van jullie meer geld ingebracht dan de ander, etc.) Mocht het ooit zo ver komen dat jullie helaas uit elkaar gaan, dan is er vaak minimaal een partij boos en dan wordt er niet meer zo eerlijk nagedacht. Het is goed als de afspraken dan op papier staan. Dan kunnen jullie over deze zaken in ieder geval niet nog meer ruzie krijgen. Er zal waarschijnlijk al genoeg zijn wat jullie moeten regelen, dus dan is het fijn als dit er niet ook nog bij komt.

Voor meer informatie spreek met Notaris Cornelissens.

Over ons

Peter Jans bedrijfsadministratieblog

Hallo, ik ben PeterJan en ik ben zzp'er in de bouw. Als timmerman neem ik timmerklussen aan van de aannemers. De aannemers weten mij gelukkig gemakkelijk te vinden. Door het uitvoeren van de timmerklussen moet ik ook facturen versturen, de btw aangifte doen en ieder jaar mijn inkomen aan de belastingdienst opgeven. Deze bedrijfsadministratie is niet mijn sterkste kant en daarom heb ik voor de werkzaamheden van de bedrijfsadministratie een deskundige gezocht die mijn administratieve werkzaamheden uitvoert. Op deze blog zal en wil ik jullie zoveel mogelijk informeren over mijn ervaringen met de administratieve taken en werkzaamheden van een zzp'er.

Zoeken

Recente artikelen

14 november 2018
Bij het horen of lezen van van het word belastingadviseur zullen de meesten van ons toch wel een wat vreemd gevoel hebben. Dat is niet echt de schuld

7 december 2017
Notaris Voor veel mensen is het onduidelijk wat een notaris voor werk doet. Je hoort vaak op tv dat de notaris meekijkt bij een loterij of alles eerli

25 september 2017
De meeste mensen in Nederland hebben een baan. Zij werken voor hun geld, zodat zij elke maand hun huur of hypotheek kunnen betalen en eten kunnen kope

Archief