Bedrijfsadministratie: de salarisadministratie

De meeste mensen in Nederland hebben een baan. Zij werken voor hun geld, zodat zij elke maand hun huur of hypotheek kunnen betalen en eten kunnen kopen. Voor hen is dus de salarisadministratie de belangrijkste afdeling bij hun werkgever.

Salarisadministratie

Veel mensen denken dat deze afdeling alleen de salarissen uitbetaalt. Dit is echter niet het geval. Zij doen veel meer. Zodra de salarissen uitbetaald zijn, beginnen zij gelijk al met de voorbereidingen voor de volgende maand. Elke maand moeten er veel mutaties verwerkt worden. Dit kunnen mutaties zijn als een verhuizing verwerken (de reiskostenvergoeding moet dan opnieuw berekend worden), salarisverhogingen, declaraties verwerken, etc. etc. Dit soort mutaties zijn er elke maand. De ene maand is dat bij de ene werknemer en de volgende maand bij de andere werknemer. Ook zijn er werkzaamheden die één keer per jaar terugkomen, zoals het uitbetalen van vakantiegeld of een 13e maand. Als de salarisadministratie deze mutaties allemaal verwerkt heeft, worden deze nogmaals gecontroleerd. Pas daarna worden de salarisstrookjes geprint en opgestuurd. En uiteindelijk volgt de echte uitbetaling. Veel bedrijven doen dit op een vaste datum in de maand. Maar vaak wordt er wel rekening gehouden met bijvoorbeeld de kerstdagen, veel bedrijven betalen de salarissen dan wat eerder uit, zodat ook mensen die wat minder te besteden hebben (geen of minder spaargeld), dan op tijd hun salaris hebben. 

Personen van de salarisadministratie

De mensen die op deze afdeling werken, moeten erg precies zijn. Zij moeten het leuk vinden om met cijfertjes te werken. Het is belangrijk dat zij nauwkeurig zijn, want ze zijn tenslotte met het geld van andere mensen bezig en niemand vindt het fijn als zijn of haar salaris niet klopt. Het blijft natuurlijk altijd mensenwerk, dus er kan weleens een foutje insluipen, maar dit wordt de volgende maand dan gecorrigeerd. De salarisadministratie kan ook (gedeeltelijk) uitbesteed worden aan een boekhouder of accountant. Als men er voor kiest om deze helemaal uit te besteden, dan hoeven zij alleen de mutaties door te geven en de boekhouder / accountant verwerkt dit. Bedrijven kunnen er ook voor kiezen om een deel zelf te doen en een deel uit te besteden. Uiteraard moet de boekhouder / accountant ook betaald worden. Hoe meer werkzaamheden zij voor het bedrijf doen, hoe meer je moet betalen aan hen. Per bedrijf is het verschillend wat het voordeligste is. Het belangrijkste is dat de mutaties goed verwerkt worden en dat de salarissen op tijd uitbetaald worden. Op deze manier hou je jouw medewerkers tevreden. Dus de salarisadministratie is een hele belangrijke afdeling binnen het bedrijf! Een goede salarisadministratie is goud waard.

Over ons

Peter Jans bedrijfsadministratieblog

Hallo, ik ben PeterJan en ik ben zzp'er in de bouw. Als timmerman neem ik timmerklussen aan van de aannemers. De aannemers weten mij gelukkig gemakkelijk te vinden. Door het uitvoeren van de timmerklussen moet ik ook facturen versturen, de btw aangifte doen en ieder jaar mijn inkomen aan de belastingdienst opgeven. Deze bedrijfsadministratie is niet mijn sterkste kant en daarom heb ik voor de werkzaamheden van de bedrijfsadministratie een deskundige gezocht die mijn administratieve werkzaamheden uitvoert. Op deze blog zal en wil ik jullie zoveel mogelijk informeren over mijn ervaringen met de administratieve taken en werkzaamheden van een zzp'er.

Zoeken

Recente artikelen

14 november 2018
Bij het horen of lezen van van het word belastingadviseur zullen de meesten van ons toch wel een wat vreemd gevoel hebben. Dat is niet echt de schuld

7 december 2017
Notaris Voor veel mensen is het onduidelijk wat een notaris voor werk doet. Je hoort vaak op tv dat de notaris meekijkt bij een loterij of alles eerli

25 september 2017
De meeste mensen in Nederland hebben een baan. Zij werken voor hun geld, zodat zij elke maand hun huur of hypotheek kunnen betalen en eten kunnen kope

Archief